homepage / greece news

25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ «ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019» ΣΥΝΟΛΙΚΑ 10 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ €120.000

25.06.19 posted by Kostas Seretis

hempoilΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ «ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ,

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019»

 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 10 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ €120.000

ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ HEMPOILSHOP ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΤΣΗ,
ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ
ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ €30.000

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ TPL I.K.E., AITHRIO, FOODCO ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ, PHEE, ENALEIA A.M.K.E., VENDORA, FREIGHTS I.K.E., NATURAL BALANCE KAI MOJESTIC P.C. ΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ €10.000 ΕΚΑΣΤΗ

Στο πλαίσιο της τελετής απονομής που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη 25 Ιουνίου, ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation, ανακοίνωσε τους νικητές του «ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019». Έχοντας φέτος αυξήσει το προσφερόμενο ποσό σε €120.000 (από €100.000 τις προηγούμενες χρονιές), ο θεσμός στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Ανάμεσα σε 74 Εταιρείες που έθεσαν υποψηφιότητα στη φετινή διοργάνωση, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η εταιρεία HEMPOILSHOP του Χρήστου Μπότση, που έλαβε το μεγάλο έπαθλο των €30.000. Πρόκειται για  το πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ειδικεύεται στην εισαγωγή και διανομή βιολογικών προϊόντων βιομηχανικής/κλωστικής κάνναβης. H εταιρεία βραβεύτηκε και πέρυσι στο πλαίσιο του θεσμού, λαμβάνοντας το ποσό των €10.000, ενώ καταγράφει μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή πορεία, καθώς κατάφερε, μέσα σε ένα μόλις έτος, να ξεπεράσει κατά πολύ τις περσινές της προβλέψεις για τζίρο και κερδοφορία.

 

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης ανακηρύχθηκαν νικήτριες εννέα ακόμα Εταιρείες, λαμβάνοντας το ποσό των €10.000 έκαστη. Πρόκειται για τις:

 • Aithrio, εταιρεία με έδρα την Καλαμάτα που ειδικεύεται στην εμπορία καλυμμάτων για έπιπλα.
 • Enaleia, κοινωνική επιχείρηση με έδρα την Αθήνα που έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες αλιείς σε παραδοσιακές και νέες μεθόδους που δημιουργούν συνθήκες βιώσιμης αλιείας.
 • FoodCo Παναγιωτάκης, εταιρεία με έδρα το Αρκαλοχώρι Κρήτης που ειδικεύεται στην παραγωγή ελαιολάδου και στην παραγωγή / εμπορία καφέ.
 • Freights, ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής φορτίων και φορτηγών με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
 • Mojestic P.C., εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται μέσω διαδικτύου και ειδικεύεται στην παραγωγή, διανομή και εμπορία premium ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς.
 • Natural Balance, εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη που διανέμει φυσικά συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά από την Ιταλία, σε φαρμακεία και καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
 • Phee, εταιρεία με έδρα την Πάτρα που δημιουργεί αντικείμενα χρησιμοποιώντας ως κύρια πρώτη ύλη τα φύκια της ποικιλίας Posidonia Oceanica.
 • TPL I.K.E., εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα την Πάτρα που ειδικεύεται στις εξαγωγές από τρίτους μέσω διαδικτύου
 • Vendora, ηλεκτρονική πλατφόρμα δωρεάν αγγελιών με έδρα την Αθήνα, που έχει ως στόχο την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε: «Για μια ακόμη χρονιά, ο θεσμός των βραβείων αποδεικνύει πως οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα αποτελούν εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα: Χάρη στην εργατικότητα, την καινοτόμο σκέψη, τον επαγγελματισμό αλλά και το όραμά τους για το μέλλον, δημιουργούν αισιοδοξία αλλά και καλύτερες προοπτικές για όλους. Με 12 χρόνια εμπειρίας, αισθανθήκαμε φέτος την επιτακτική ανάγκη να ανανεώσουμε τον θεσμό των βραβείων, αυξάνοντας το προσφερόμενο ποσό από €100.000 σε €120.000 προκειμένου να «αγκαλιάσουμε» και να υποστηρίξουμε την προσπάθεια ακόμα περισσότερων νέων επιχειρηματιών. Ευχαριστώ θερμά όσους συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση και συγχαρητήρια στους 10 νικητές για το 2019».

[more]...

 

Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece 2019 : The application submission period in now finished . We received 72 applications in total !

18.05.19 posted by Kostas Seretis

2019_logo
   The application submission for Stelios Awards for Young Entrepreneurs of the Year 2019 in Greece held by Sir Stelios Haji-ioannou, founder of easyJet, of easyGroup and Stelios Philanthropic Foundation, has ended.


In 2019, for once more, the Stelios Awards give the opportunity to Greek entrepreneurs to dare, to innovate and stand out in this difficult, financially, period, supporting at the same time their vision and their ambitions.


The selection process, in which Sir Stelios Haji-ioannou participates actively himself, has already begun. The shortlist of the 40 Businesses that have excelled in this process and will attend the actual Award Ceremony which will take place on the 25th of June 2019, will be announced in the following weeks . During the ceremony, the final 10 winners for 2019 will be announced.

This year’s Awards will offer a total of €120.000. The first winner will win the amount of €30.000 and the 9 additional winners will receive €10.000 each.


Overall, until today, a total of 32 businesses have been awarded, 8 of which were announced as winners in 2018 , with last years grand winner being Ferryhopper.com , the innovacive ferry tickets online booking platform .


 

Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας 2019

13.03.19 posted by Kostas Seretisgreek_2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
«ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ,
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019»

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ 12Η ΧΡΟΝΙΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008

ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ €120.000: €30.000 ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΝΙΚΗΤΗ, €10.000 ΓΙΑ ΕΝΝΕΑ ΑΚΟΜΑ ΝΙΚΗΤΕΣ
Ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων για το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2019» που διοργανώνει για 12η συνεχόμενη χρονιά ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation.
Φέτος, ο ετήσιος θεσμός για τη νεανική επιχειρηματικότητα επιστρέφει ανανεωμένος, αυξάνοντας το ποσό σε €120.000 (από €100.000 τις προηγούμενες χρονιές) και συγκεκριμένα: €30.000 στον πρώτο νικητή και €10.000 έκαστος σε εννιά ακόμα νικητές. Συνολικά θα βραβευτούν δέκα επιχειρήσεις (από οκτώ τις προηγούμενες χρονιές).
Από το 2008, ο σημαντικός για την Ελληνική Επιχειρηματικότητα θεσμός ενισχύει ουσιαστικά την εθνική οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέχρι και το 2019, το Βραβείο θα έχει ενισχύσει νέες επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των €920.000.
Το Βραβείο απευθύνεται αποκλειστικά σε νέες και νέους Έλληνες επιχειρηματίες μέχρι 40 ετών (γεννηθείς το 1979 ή μετέπειτα) που έχουν ιδρύσει την εταιρεία τους στην Ελλάδα και έχουν ξεκινήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα τελευταία 5 χρόνια, συγκεντρώνοντας συνολικό τζίρο τουλάχιστον €10.000 το χρόνο. Η επιχείρησή τους πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον δύο άτομα και ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% αυτής.
Και αυτή τη χρονιά, η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά online και συγκεκριμένα μέσω της σελίδας του Ιδρύματος στο Facebook. Όλοι οι υποψήφιοι, έχοντας «κάνει like» στην επίσημη σελίδα Stelios Philanthropic Foundation και «join» στο ανοικτό γκρουπ Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece 2019 θα μπορούν να «κατεβάσουν» σε μορφή pdf τη σχετική φόρμα για την υποβολή αίτησης στα φετινά βραβεία. Η φόρμα αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί και να σταλεί στο Inbox της σελίδας στο Facebook. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019.
Νικητές και υποψήφιοι προηγούμενων ετών είναι ευπρόσδεκτοι στη διαδικασία και μπορούν να υποβάλουν εκ νέου συμμετοχή, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία και εφόσον πληρούν όλα τα κριτήρια. Οι νικητές θα ανακοινωθούν από το ίδιο τον κ. Χατζηιωάννου στη 12η Τελετή Απονομής των Βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου 2019 στην Αθήνα.

[more]...

 

520,000 Euros to victims of the Mati Wild Fires in Greece

30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΥΨΟΥΣ €505.000 ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου ανακοινώνει σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης ύψους €505.000 προς στις οικογένειες των θανόντων από τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2018 στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής.

Το πρόγραμμα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο τον Στέλιο Χατζηιωάννου στις 4 Οκτωβρίου 2018, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Οι συγγενείς των 99 θανόντων κλήθηκαν να παραστούν στα γραφεία του Ιδρύματος στην οδό Ευριπίδου 10 στην Αθήνα, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση ύψους €5.000 για κάθε θανόντα.

Συνολικά, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου έλαβε γραπτά 94 αιτήσεις. Με την προσθήκη ορισμένων επιπρόσθετων ex gratia δωρεών σε οικογένειες που έχασαν 3 ή 4 μέλη, το συνολικό ποσό που χορηγήθηκε άγγιξε τα €505.000. Η υπόσχεση που είχε δοθεί εξ' αρχής, για την κατάθεση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2018, τηρήθηκε στο ακέραιο.

Για λόγους διαφάνειας, τα ονόματα των δικαιούχων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.stelios.org (http://www.stelios.org), με εξαίρεση ορισμένους δικαιούχους που ζήτησαν να μη δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά τους στοιχεία. Το Ίδρυμα έλαβε άδεια να δημοσιεύσει 72 από τα 92 ονόματα των θανόντων.

Ο κ. Χατζηιωάννου σχολίασε:
«Σε αυτή την τραγική περίσταση, χαίρομαι που ήμασταν σε θέση να προσφέρουμε, τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά, άμεση οικονομική βοήθεια σε όσους τη ζήτησαν. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλες τις οικογένειες των θανόντων. Καλό κουράγιο.»


[more]...

 

Update on the Direct Financial support to the closest relatives of the deceased during the Wildfires that occured on the 23rd of July near Athens Greece. Total of 87 applications received

12.11.18 posted by Kostas Seretis

mati_press

UPDATE ON THE DIRECT FINANCIAL SUPPORT TO THE CLOSEST RELATIVES OF THE DECEASED DURING THE JULY 23rd WILDFIRES THAT OCCURED NEAR ATHENS GREECE AT THE WIDER AREA OF EASTERN ATTICA , THAT CLAIMED THE LIVES OF 99 FELLOW HUMANS :

In accordance to our previous commitments to donate 5000 euros to the closest relative for each of the deceased and after 1 month of receiving applications we have resulted to a total of 87.

We are now in the process of evaluating and examining all the applications and their supporting documentation that the applicants have submitted. As we had stated on the last press release all payments to the beneficiaries whose applications are proven valid , will have been completed by the end of November.ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ , ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ 99 ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ :

Σε συνέχεια των προηγούμενων δεσμεύσεων μας να χορηγήσουμε επίδομα ύψους 5000 ευρώ στον κοντινότερο συγγενή για τον κάθε θανόντα και έπειτα απο 1 μήνα που παραλαμβάναμε , καταλήξαμε σε συνολικά 87 αιτήσεις.

Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία της εξέτασης όλων των αιτήσεων και των αποδεικτικών εγγράφων που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι. ¨Οπως είχαμε δεσμευτεί στην τελευταία συνέντευξη τύπου , όλες οι πληρωμές προς τους δικαιούχους , θα έχουν ολοκληρωθεί ώς το τέλος


 

PRESS RELEASE 22 OCTOBER 2018 / 78 APPLICATIONS HAVE ALREADY BEEN SUBMITTED / STILL RECEIVING UNTILL NOVEMBER THE 2ND

22.10.18 posted by Kostas Seretis

mati_press


PRESS RELEASE 22 OCTOBER 2018
STELIOS PHILANTHROPIC FOUNDATION

78 APPLICATIONS HAVE ALREADY BEEN SUBMITTED FOR THE DIRECT FINANCIAL SUPPORT INITIATIVE THAT WILL GIVE 5,000 € TO EACH FAMILY WHO LOST A MEMBER FROM THE WILDFIRES OF EASTERN ATTICA .

WE ARE STILL RECEIVING APPLICATIONS UP UNTILL THE 2ND OF NOVEMBER


The process of receiving applications for the grant of direct personal allowances to the closest relatives of our fellow human beings that were lost in July 2018 by the deadly fires in Eastern Attica continues until the 2nd of November.

A total of 78 applications have so far been submitted.
The total amount of the donation is estimated to amount to € 500,000.

In particular, a lump-sum of € 5,000 will be given by a bank deposit to the nearest or up to the second-tier relative , of any deceased person.
The order of priority begins with the spouse (including those who have a cohabitation agreement), followed by the oldest child - if this is over 18 years old and has a bank account - whereas if there is no adult child, the sum will be given to the father of the deceased. If this is not feasible, then financial support will be given to the mother. If there is no living first-degree relative, the allowance will be paid to his or her oldest sister or brother (second-degree affinity).
The amount of € 5,000 will be given to the closest relative based on the above mentioned order and will not be divisible.
This series has been chosen for practical reasons, but the Foundation's hope is that there will be a fair distribution of the amount among the relatives to benefit the whole family. If the same person is the closest relative to more than one of the deceased, then that person will receive all the amounts corresponding to him.
Regarding the procedure, applications will be submitted in writing and in person by the closest relative during all working days (Monday to Friday) from 08:00 to 12:00 on the second floor of the Foundation , located in the center of Athens (Euripidou 10, Athens, PC 105 59). In addition, you can contact mr . Babis Roussos, Kostas Seretis and Panagiotis Kostarakis by phone at +30 210 3226797 during these hours for more information . In that same building there is the daily distribution of Food from the Heart, from 07:30 to 12:00 .
The submission process will be running from Friday the 5th of October to Friday the 2nd of November. Payments will be made by bank transfer to a bank account of the closest relative and will be completed by the end of November for all those who will have successfully completed and submitted their application .
Sir Stelios Haji-Ioannou said: "I have been monitoring all the donations and announcements that were made from the government, other institutions and companies for the past 3 months. We gave 100,000 euros to the Red Cross just a few hours after the fire. Now is the time for a more immediate and tangible move for the people who lost their relatives. It is the only loss that is can never be replaced with anything ".
THE PROCEDURE :
The Foundation has appointed a three-member committee that will audit each applications and the supporting documents. The final decision for each beneficiary will be taken by Stelios Haji-Ioannou himself after the whole procedure is completed.
If the closest relative can not attend in person, then he / she may be represented only by another close relative with a written attorney to complete the application.
However, the payment will still be made to the closest relative, as defined above. The application must be accompanied by the necessary supporting documents, such as the death certificate and the family status certificate. The names of the deceased will be cross – checked using the published list of names by the General Secretariat for Civil Protection.
For the sake of transparency, the names of the beneficiaries will be published on our website (after their written consent to the application) . The presentation of the proof of payment of the € 10,000 benefit granted by the Greek State , based on the published law (Government Gazette A 138 / 26.07.2018), will accelerate our payment to the beneficiary . Under the same law it is stipulated that donations of this type are not subject to donation tax for the beneficiaries.


78 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΗ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΜΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΨΟΥΣ 5.000 € ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑΝΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Συνεχίζεται έως τις 2 Νοεμβρίου, από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, η διαδικασία αιτήσεων για τη χορηγία άμεσων προσωπικών επιδομάτων στους κοντινότερους συγγενείς των συνανθρώπων μας που χάθηκαν άδικα τον Ιούλιο του 2018 από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 78 αιτήσεις. Το συνολικό ποσό της δωρεάς υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 500.000 €.
Συγκεκριμένα, θα δοθεί εφάπαξ οικονομική βοήθεια ύψους 5.000 € με τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό του κοντινότερου, μέχρι δευτέρου βαθμού εν ζωή, συγγενή του κάθε θανόντα.
Η σειρά προτεραιότητας ξεκινά με τον / τη σύζυγο (συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης), έπειτα ακολουθεί το γηραιότερο τέκνο –εάν αυτό είναι άνω των 18 ετών και διαθέτει λογαριασμό τραπέζης– ενώ, αν δεν υπάρχει ενήλικο τέκνο, τότε η ενίσχυση θα δοθεί στον πατέρα του θανόντος. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, τότε η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στη μητέρα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εν ζωή ενήλικας συγγενής πρώτου βαθμού, τότε το επίδομα θα δοθεί στο γηραιότερο αδελφό ή αδελφή του θανόντα (συγγένεια δευτέρου βαθμού).
Το ποσό των 5.000 € θα δίνεται ακέραιο στον κοντινότερο συγγενή με βάση την παραπάνω αναφερόμενη σειρά και δεν θα μπορεί να διαιρεθεί. Η συγκεκριμένη σειρά έχει οριστεί για πρακτικούς λόγους, ωστόσο ελπίδα του Ιδρύματος είναι η δίκαιη κατανομή του ποσού μεταξύ των συγγενών ώστε να επωφεληθεί όλη η οικογένεια. Εάν το ίδιο άτομο είναι ο κοντινότερος συγγενής παραπάνω του ενός θανόντα, τότε το άτομο αυτό θα λάβει όλα τα ποσά που του αντιστοιχούν.
Αναφορικά με τη διαδικασία, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται εγγράφως και αυτοπροσώπως από τον κοντινότερο συγγενή κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως και Παρασκευή), ώρες 08:00 με 12:00, στο δεύτερο όροφο του Ιδρύματος, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (Ευριπίδου 10, Αθήνα, Τ.Κ. 105 59). Επιπλέον, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους κ.κ. Μπάμπη Ρούσσο, Κωνσταντίνο Σερέτη και Παναγιώτη Κωσταράκη τηλεφωνικά στο 210 3226797 τις ίδιες ώρες για περισσότερες πληροφορίες. Στο ίδιο κτήριο γίνεται η ημερήσια διανομή του Φαγητού από Καρδιάς, ώρες 07:30 –12:00.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου. Οι πληρωμές θα γίνουν με τραπεζική μεταφορά σε λογαριασμό τραπέζης του κοντινότερου συγγενή και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, γι’ αυτούς που έχουν συμπληρώσει την αίτηση επιτυχώς.
Ο κ. Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε σχετικά: «Παρακολουθώ τους τελευταίους 3 μήνες τις δωρεές και τις ανακοινώσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ιδρυμάτων και εταιρειών. Εμείς δώσαμε 100.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό λίγες μόλις ώρες μετά τη φωτιά. Τώρα ήρθε η ώρα για μια πιο άμεση και απτή κίνηση για τους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς τους. Είναι η μόνη απώλεια που δεν αναπληρώνεται με τίποτα».
ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:
Το Ίδρυμα έχει ορίσει μία τριμελή επιτροπή για τη διαδικασία των αιτήσεων και του ελέγχου των δικαιολογητικών. Η τελική απόφαση για τον/τη δικαιούχο θα ληφθεί από τον ίδιο το Στέλιο Χατζηιωάννου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εάν ο κοντινότερος συγγενής δεν δύναται να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, τότε μπορεί να εκπροσωπηθεί μόνο από κάποιο άλλο κοντινό συγγενή με γραπτό πληρεξούσιο για τη συμπλήρωση της αίτησης. Η πληρωμή όμως και πάλι θα γίνει στον κοντινότερο συγγενή, όπως ορίζεται παραπάνω. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που είναι το πιστοποιητικό θανάτου καθώς και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Τα ονόματα των θανόντων θα διασταυρώνονται με βάση τη δημοσιευμένη λίστα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για λόγους διαφάνειας θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μας www.stelios.org/firesingreece τα ονοματεπώνυμα των δικαιούχων (μετά την γραπτή τους συγκατάθεση στην αίτηση) καθώς και τα ονόματα των θανόντων για λογαριασμό των οποίων έλαβαν το επίδομα. Επίσπευση της καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης θα επιφέρει η προσκόμιση της απόδειξης πληρωμής του επιδόματος των 10.000 € που δίνεται από το Δημόσιο, με βάση των δημοσιευμένο νόμο του ελληνικού κράτους (ΦΕΚ Α ' 138/26.07.2018). Με βάση τον ίδιο νόμο ορίζεται ότι οι δωρεές αυτού του τύπου δεν υπόκεινται σε φόρο δωρεάς για τους δικαιούχους.


 

The Stelios Philanthropic Foundation announces : IMMEDIATE FINANCIAL SUPPORT OF 5.000 € FOR EACH FAMILY WHO LOST A MEMBER DURING THE FIRES OF EASTERN ATTIKA ON 23 JULY 18

01.10.18 posted by Kostas Seretis

fires3


PRESS RELEASE ΙΝ ENGLISH ( BELOW IT FOLLOWS THE GREEK TRANSLATION )
OCTOBER 2018

The Stelios Philanthropic Foundation announces :
IMMEDIATE FINANCIAL SUPPORT OF 5.000 € FOR EACH FAMILY WHO LOST A MEMBER DURING THE FIRES OF EASTERN ATTIKA ON 23 JULY 18
This summer was marked by the deadly fires of Eastern Attica, which so far have cost the life of 99 people . Although we know that no money will ease the pain of the relatives of the deceased, it’s a fact that life for these families continues and we are sure that their expenses at the moment will be extremely high.
It is in this context, that the Stelios Philanthropic Foundation today announces the grant of direct and personal allowances to the closest relatives of our fellow human beings who were lost in July 2018 from by these fires . The total amount of the donation is estimated at € 500,000.
In particular, a lump-sum of € 5,000 will be given in cash with a bank deposit to the closest, up to a second degree relative of every deceased person.
The order of priority begins with the spouse (including those who have a cohabitation agreement), followed by the oldest child - if this is over 18 years old and has a bank account - whereas if there is no adult child, the sum will be given to the father of the deceased.
If this is not feasible, then financial support will be given to the mother. If there is no living first-degree relative, the allowance will be paid to his or her oldest sister or brother (second-degree affinity).
The amount of € 5,000 will be given to the closest relative based on the above mentioned order and will not be divisible.
This series has been chosen for practical reasons, but the Foundation's hope is that there will be a fair distribution of the amount among the relatives to benefit the whole family. If the same person is the closest relative to more than one of the deceased, then that person will receive all the amounts corresponding to him.
Regarding the procedure, applications will be submitted in writing and in person by the closest relative during all working days (Monday to Friday) from 08:00 to 12:00 on the second floor of the Foundation , located in the center of Athens (Euripidou 10, Athens, PC 105 59). In addition, you can contact mr . Babis Roussos, Kostas Seretis and Panagiotis Kostarakis by phone at +30 210 3226797 during these hours for more information . In that same building there is the daily distribution of Food from the Heart, from 07:30 to 12:00 .
The submission process will be running from Friday the 5th of October to Friday the 4th of November. Payments will be made by bank transfer to a bank account of the closest relative and will be completed by the end of November for all those who will have successfully completed and submitted their application .
Sir Stelios Haji-Ioannou said: "I have been monitoring all the donations and announcements that were made from the government, other institutions and companies for the past 3 months. We gave 100,000 euros to the Red Cross just a few hours after the fire. Now is the time for a more immediate and tangible move for the people who lost their relatives. It is the only loss that is can never be replaced with anything ".THE PROCEDURE :
The Foundation has appointed a three-member committee that will audit each applications and the supporting documents. The final decision for each beneficiary will be taken by Stelios Haji-Ioannou himself after the whole procedure is completed.
If the closest relative can not attend in person, then he / she may be represented only by another close relative with a written attorney to complete the application.
However, the payment will still be made to the closest relative, as defined above. The application must be accompanied by the necessary supporting documents, such as the death certificate and the family status certificate. The names of the deceased will be cross – checked using the published list of names by the General Secretariat for Civil Protection.
For the sake of transparency, the names of the beneficiaries will be published on our website (after their written consent to the application) . The presentation of the proof of payment of the € 10,000 benefit granted by the Greek State , based on the published law (Government Gazette A 138 / 26.07.2018), will accelerate our payment to the beneficiary . Under the same law it is stipulated that donations of this type are not subject to donation tax for the beneficiaries.For more information, please contact: Mr. Ria Spouchla, V + O COMMUNICATION, tel. 210 72 49 000, 6936 750 457, e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

[more]...

 

The winners of the 2018 Stelios Greek Awards for Young Entrepreneurs have been announced!

05.09.18 posted by Kostas Seretis

winner 2018 - ferryhopperFor yet another consecutive year the event ceremony was crowned with absolute success, offering 8 companies a total of 100,000 euros.

Among the 64 companies that have been nominated for this year's event, FERRYHOPPER.COM, Vassilis Lahanas, Panayiotis Sarafi and Christos Spatharakis, won the big prize of 30,000 euros.

This is an innovative search and booking platform for ferry tickets that - through different functions - turns the online ferry booking process into a simple and enjoyable experience.

In the framework of this year's event, seven other winners were declared winners, taking the amount of 10,000 euros each. These are:

 • Duck Private Cheffing, a company that focuses on Thessaloniki.
 • DigitalWise, a digital advertising and communications company.
 • Greeking.me, a travel service provider in Greece with an emphasis on authentic experiences.
 • Hempoilshop, exclusive distributor of organic / cannabis organic products
 • Lamda MAEVE, a company that manufactures ice creams and related products based on traditional recipes from Serres.
 • Park Around BV, an internet platform and a mobile parking application.
 • Wine Art SA, an online sales company of bottled drinks and delicatessen.


During the event, Sir Stelios Hadjiioannou said: "For the 11th year, young entrepreneurs in Greece prove that they are decisively contributing to the country's financial growth and development by investing in innovation, creativity and substantial effort.
Finding once again the high level of participation, I am very pleased that the institution we created over a decade ago continues to support companies with a healthy business plan, clear goals and the mood for creation and risk.
I would like to thank all those who participated in this year's event, and I sincerely wish my congratulations to the 8 winners for 2018 ".


The awards are exclusively addressed to young entrepreneurs in Greece , up to 40 years old (born in 1977 or later) and have started their business for the past 7 years, while also delivering a minimum turnover of 10,000 euros per year.

Their business must employ at least two people and the entrepreneur must own at least 50% of the business. If the owners of the company are more than two people, they should own more than 80% of their business.

Within the institution, a total of 24 enterprises have been awarded so far.
 

Stelios Philanthropic Foundation donates 100.000€ , To Hellenic Red Cross, in support of the affected by Attica Wildfires

25.07.18 posted by Kostas Seretis

redcross
24 JULY 2018

The Stelios Philanthropic Foundation offers 100.000 € to the Hellenic Red Cross

Sir Stellios Haji-Ioannou, founder of easyJet, the easyGroup group and the Stelios Philanthropic Foundation, announces a € 100,000 offer to the Greek Red Cross, aiming at the relief of those affected by the devastating fires of 23 July 2018 in Attica.

The amount was deposited in the account created earlier today by the Hellenic Red Cross for the support of the affected :

(EUROBANK LABOR SA, Account No:0026.0240.31.0201181388, IBAN:GR6402602400000310201181388)

and marks the recognition of the remarkable work of the Hellenic Red Cross, who remains in the affected areas and works alongside the Greek state and local authorities with both its human resources and rescue equipment.

Sir Stelios Haji-Ioannou said: "Taking into account the state of emergency in which the affected areas of Attica are and recognizing the important work that the Hellenic Red Cross has done throughout the past years , the Stelios Philanthropic Foundation moves swiftly and offers the significant amount, always aiming at the direct relief of our fellow human beings.''

Mr. Nikolaos B. Economopoulos, President of the Hellenic Red Cross, said: "We would like to thank Sir Stelios Hadjiioannou and the Stelios Philanthropic Foundation for the quick response to our increased needs. This offer is a strong ally in our effort to help the affected areas and we hope to be an example for other individuals and organizations who are interested in supporting us in our work. " 

 


 

Stelios Haji-Ioannou Award for Young Entrepreneurs in Greece 2018

Stelios Haji-Ioannou Award for Young Entrepreneurs in Greece 2018

08 May 2018

LAUNCH OF APPLICATION SUBMISSION FOR THE INITIATIVE THAT SUPPORTS GREEK ENTREPRENEURSHIP SINCE 2008

€100.000 TOTAL CASH PRIZES €30.000 FOR THE FIRST WINNER, €10.000 FOR SEVEN ADDITIONAL WINNERS

The application submission for the "Stelios Haji-ioannou Award for Young Entrepreneurs of the Year 2018 in Greece has begun. The Award is held for the 11th consecutive year by Sir Stelios Haji-ioannou, founder of easyJet, of easyGroup and Stelios Philanthropic Foundation.

Click here to see the full press release in:
English Text or
Greek Text

[more]...

 


go to news archive...

Search news

 
 

Regional items

You can filter the news items on this website to view stories based in individual countries simply by clicking the flag below...

© 2011 Stelios Philanthropic Foundation. All rights reserved.